27 Ocak 2010 Çarşamba

Bir Cheesecake Macerası

Bir Cheesecake Macerası;

Yarın ( bugün) akşam bir arkadaşıma akşam yemeğine gideceğiz değişiklik olsun kurabiye, kek yapmayayım bir Cheesecake yapıp götüreyim dedim.
.
İlk CafeFernando aklıma geldi. Süpr mandalinalı Cheesecake ( no bake) tarifini geçen hafta bastım eve götürdüm. Sonra internette diğer tariflere baktım, alternatif bakmamın tek amacı daha kolay bir tarif bulabilir miyim diyeydi ama içime sinmedi tarifler.

İşten çıktım İkea ya gittik Tv sehpası almamız gerekiyordu. TV sehpası montajı ve salon düzeni derken saat 10 olmuş. Mutfağa girip hazırlıklara başladım.

Önce tabanını pişirmeye karar verdim ve sonra vazgeçtim çünkü zaman hazırlamakla geçiyordu ve daha esas Cheese kısmı vardı. Kolaya kaçtım vakit kazanayım dedim arkadaşım da halimize acımış olacak ki çalışan bayanlar için evde yapılmışı var kıvamı basit bir tarif vermişti.
Elimde bastığım tarif harfi harfine uygulamaya başladım. Labneden çıkan suya hayret ettim.
Aradan 1 saat geçmişti sanki daha daha bir şey ortada yoktu.

Ben ki etrafımdakiler tarafından becerikli, eli yatkın, hani yaptığım uydurduğum yemekler, kekler, kurabiyeler lezzetli ve eli çabuk olarak adlandırılırım.

Ama yaptığım hiçbir şeye benzemiyordu. Tariflere bu kadar bağlı kalmam yoğurtlu bir tarifse yoksa süt, yumurtayı azaltır yağını azaltır, onun yerine bunu kullanırım. Genel mantığı bildiğim için tariflerle rahatça oynarım. Gel gör ki Cenk’in tarifini satır satır okuyup yapmaya çalıştım ama en zoru 20 dakika durmadan elle yumurta ve şekeri çırpmaktı. 3 chessecake sonra kas yaparım dedim. Kolum yoruldu sevgilimi çağırdım 10 dakikada o çırptı sonrasında sonucu görmek için karıştırmaya ve beni izlemeye devam etti.

Mecburi bir malzeme değişimi bu noktada yapmak zorunda kaldım çünkü evde pirinç unu varmış tek yürütebildiğim mantık pişirirken koyulaştırıp muhallebi kıvamına gelmesi için kullanıldığıydı. (mısır nişastası yerine ) Korka korka gecenin 23:30 unda başka alternatifim olmadığı için pirinç unu olarak kattım. Bu kadar acemice satır satır hiçbir tarif yapmamıştım. Koyulaşmayacak bu kadar emek boşa gidecek derken Cenk’in dediği gibi çırpma telinin izleri kaybolmamaya başladı süper bir tanımlama anladım ki oldu :) ve karışımı bisküvi altlı kalıbıma boşalttım. Bu da bittiğinde saat 12 yi geçmişti. Acemiliğimden olsa gerek ama bence "1 st time" ne kadar sürede hazırlanabilir mini bir info ver. Senin zamanını x3 bizim zamanımıza eşit olabilir.
Birde sürekli çırparak dediğin zaman mikser gibi mi karıştırarak çok netleşmedi kafamda. Gerçekten ağrıyan kolumla bu yazıyıda hemen yazmak istedim sıcağı sıcağına.
Cheesecake dolaba beklemeye girdi. Tadını çokkk merak ediyorum. Yarın ( bugün ) akşamdan sonra lezzetiyle ilgili de yorum yazacağım.

Üzeri spatulam olmadığı için mi kıvamdan mı pütürlü gözüküyor. Görüntüyü bu sefer pürüzsüz yapamadım.

İşte ilk ve zorlu geçen maceramdan sonra merak ettim dışarıdan aldığımız Cheesecake ler de böyle mi yapılıyor. Bu kadar emek mi var?

Bundan sonra biraz kolaya kaçıp ben yine Kepekli Havuçlu kekimi yapıp götürebilirim. Ama ellerime emeğine sağlık imrendirdin ve yaptım işte.

Herkes bu deneyimi bir kere tatmalı ama geniş zamanda hele yarın iş varsa sakın. Saat 02:10 ben hala yazıyorum.

Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Özgür - Öncelikle yeni blogun hayırlı olsun. Cheesecake için de geçmiş olsun. Elle çırpmak beni çok rahatlatıyor, o yüzden mümkün olduğunca makine kullanmamaya çalışıyorum. Sen bence bir dahaki sefere el mikseriyle hallet bu işi. Mısır nişastası yerine pirinç unu kullanmak kıvam ve tat açısından bir sorun yaratmayacaktır, endişen olmasın. Süre vermek konusunda haklısın ama çoğu zaman yaparken adım adım fotoğraflarını çekiyorum, ortalığı topluyorum, vs. dolayısıyla kesin ve net bir zamanlama vermek mümkün olmayabiliyor. Spatulan yoksa da aklında bulunsun, bu tip havası kaçması sorun olmayan harçları düzleştirmek için kalıbı tezgaha birkaç kez sert vurursan tepesi kendiliğinden düzleşir. Umarım uğraşların boşa çıkmaz, tadını beğenirsiniz. Afiyet olsun, ellerine sağlık. Yapabilirsen bir de fotoğraf ekle, merak ettim.

    YanıtlaSil